Μαρίνος Ριτσούδης - Ο Φαρσαλινός Εθνικός Ήρωας της Σερβίας
Φίλοι και φίλες,
Σήμερα, δε θα μιλήσουμε για κάποιον μυθικό ήρωα από τα αρχαία χρόνια, παρόλο που η ιστορία της πόλης των Φαρσάλων είναι γεμάτη από αυτούς. Σήμερα, θα τιμήσουμε έναν δικό μας άνθρωπο, ένα Φαρσαλινό που με την πράξη του έδειξε τι σημαίνει να έχεις το θάρρος της γνώμης σου και να υπερασπίζεσαι τις αξίες σου.
Ο λόγος για τον Μαρίνο Ριτσούδη, που γεννήθηκε στα Φάρσαλα στις 18 Φεβρουαρίου 1968. Ίσως κάποιοι τον θυμούνται ως έναν από εμάς, που μεγάλωσε στους δρόμους της πόλης μας, που έπαιξε στις πλατείες μας, που έμαθε στα σχολεία μας.
Ο Μαρίνος,έγινε αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού. Και εκεί, σε μια κρίσιμη στιγμή για την ιστορία της χώρας μας και των Βαλκανίων, έκανε κάτι που λίγοι θα τολμούσαν. Το 1999, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στην τότε Γιουγκοσλαβία, ο Μαρίνος Ριτσούδης αρνήθηκε να συμμετάσχει στις στρατιωτικές δραστηριότητες.
Η άρνησή του αυτή δεν ήταν μια εύκολη απόφαση. Ήξερε ότι θα είχε συνέπειες. Και πράγματι, οδηγήθηκε στο ναυτοδικείο και καταδικάστηκε. Όμως, η πράξη του αυτή έγινε σύμβολο για πολλούς ανθρώπους, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που πίστευαν στην ειρήνη και στην ανάγκη να υπερασπιζόμαστε τις ηθικές μας αρχές, ακόμα και όταν αυτό είναι δύσκολο.
Αυτό που ίσως πολλοί δεν γνωρίζουν είναι η βαθιά εκτίμηση και η τιμή που έδειξαν στον Μαρίνο Ριτσούδη ο λαός και η Εκκλησία της Σερβίας. Οι Σέρβοι δεν ξέχασαν ποτέ την πράξη του. Αντίθετα, την αναγνώρισαν ως μια γενναία και ηρωική στάση αλληλεγγύης προς τον δοκιμαζόμενο λαό τους.
Ως ένδειξη ευγνωμοσύνης, ο Μαρίνος Ριτσούδης τιμήθηκε από τον ίδιο τον Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίο, με το παράσημο του Μεγάλου Κωνσταντίνου!
![]() |
Ο πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος με το Μαρίνο Ριτσούδη |
Αυτή η τιμή αποτελεί μια ισχυρή απόδειξη της σημασίας που έδωσαν οι Σέρβοι στην πράξη του και της διαχρονικής μνήμης τους.
Επιπλέον, η αγάπη και ο σεβασμός του σερβικού λαού προς τον Μαρίνο Ριτσούδη αποτυπώθηκαν και με πολλούς άλλους τρόπους. Για να τιμήσουν την πράξη του, οι Σέρβοι έδωσαν το όνομά του σε οδούς και πάρκα
![]() |
οδός στην πόλη Νις της Σερβίας |
σε διάφορες πόλεις της Σερβίας, δείχνοντας έτσι την αιώνια ευγνωμοσύνη τους. Η αναγνώριση αυτή επεκτάθηκε και στον αθλητισμό, καθώς δημιουργήθηκε μια ομάδα μπάσκετ με το όνομά του
![]() |
ομάδα μπάσκετ Μαρίνος από την πόλη Νις της Σερβίας |
Και βέβαια, δεν μπορούμε να παραλείψουμε την εντυπωσιακή τοιχογραφία που δημιουργήθηκε στην περιοχή Ντόρτσολ του Βελιγραδίου, η οποία απεικονίζει τον Μαρίνο Ριτσούδη ως έναν σύγχρονο ήρωα που στάθηκε στο πλευρό τους σε μια δύσκολη στιγμή. Αυτή η τοιχογραφία αποτελεί ένα διαρκές μνημείο της φιλίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των δύο λαών.
![]() |
τοιχογραφία αφιερωμένη στο Μαρίνο Ριτσούδη(Ντόρτσολ, Βελιγράδι) |
Είκοσι έξι χρόνια μετά την πράξη του, ο Μαρίνος Ριτσούδης παραμένει στη μνήμη του σερβικού λαού, ως σύμβολο ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Η άρνησή του να συμμετάσχει στους βομβαρδισμούς της Σερβίας το 1999, ως αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, τον καθιέρωσε στη συνείδηση των Σέρβων ως ήρωα.
https://www.iefimerida.gr/kosmos/o-tzokobits-thymithike-ton-marino-ritsoydi
Σήμερα, ο Μαρίνος Ριτσούδης μπορεί να μην ζει πλέον στην πόλη μας, αλλά η πράξη του και το μήνυμά του παραμένουν ζωντανά. Είναι μια υπενθύμιση ότι η φωνή της συνείδησης είναι πάντα σημαντική και ότι ο καθένας από εμάς μπορεί να γίνει ένας μικρός ήρωας στην καθημερινότητά του, υπερασπιζόμενος αυτό που πιστεύει.
Ας θυμόμαστε τον Μαρίνο Ριτσούδη, τον Φαρσαλινό που έγινε σύμβολο για την ειρήνη, την αξιοπρέπεια και την αλληλεγγύη.
Η ιστορία του ας γίνει πηγή έμπνευσης για όλους μας, και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά των Φαρσάλων.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου